Odprtje razstave KOLESJE NAPREDKA IMV

SCX-4623 20120608 11564304Pred 10 leti je bil ustanovljen klub IMV z namenom širši javnosti predstaviti razvoj avtomobilske in prikoličarske industrije na Dolenjskem. Knjiga Povest o velikanu pod Gorjanci in tri filme o IMV avtorja Marjana Moškona, spominsko obeležje zaslužnemu generalnemu direktorju IMV Juriju Levičniku in Muzejska zbirka IMV so najpomembnejši sadovi njihovih prizadevanj.

Letos so sprejeli tudi izziv Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 in v sklopu mrežnega razstavnega projekta Uf, industrija! pripravili prikaz razvoja oblikovanja v IM V in v njenih naslednicah na razstavi Kolesje napredka IMV. Razstava prikazuje razvoj osebnih in dostavnih avtomobilov ter počitniških prikolic in avtodomov od 1954 do 2012, razen tega pa še vrsto drobnih predmetov, znakov, prospektov, tehnično dokumentacijo, tovarniška glasila, kataloge, makete. Razstavljena so tudi restavrirana vozila iz proizvodnje IMV in njenih 3 naslednic. Pri tem so sodelovali strokovnjaki Tehniškega muzeja Slovenije.


Odprtje razstave KOLESJE NAPREDKA IMV bo v petek, 15. junija, ob 17. uri v Muzejski zbirki IMV v Drgančevju v novomeški Žabji vasi.


Stalna razstava bo odprta vsako soboto od 10. do 12. ure, za najavljene skupine po dogovoru.
Več v zgibanki (391KB, pdf).