O Meni

Dr. Katra

Sem Jan Mlinar iz Žirov. Za vozila Renault 4, »katrce«, sem se začel zanimati že v mladih letih. Katrce so mi pri srcu že od mojega 2. leta dalje, ko je prvo k hiši pripeljal moj oče.

Jaz in prva katrca pri hiši:


Prvo sem dobil, ko sem bil star komaj 7 let. Trenutno sem z bratom ponosen lastnik 53 katrc, zbirka pa še raste. Na enem od spletnih forumov sem zasledil, da so me poimenovali kar Dr. Katra, verjetno zato, ker se na vozila spoznam, poleg tega pa imam doma vedno kar nekaj rezervnih kosov.

Posebne katrce v moji zbirki

Posebnosti v moji kolekciji so različne katrce.

alpine7Katrca alpine: Ta je predelana, edina v Sloveniji homologirana, s tako močjo in predelavami. Ima 110 konjskih moči.

4x4: Zaenkrat sta samo 2 v Sloveniji.

Fourgonette: To je ta s kasonom, kot renault express.

Najstarejša katrca v Sloveniji: Leto izdelave 1963. Je še alfa romeo, ker so jih izdelovali v tem podjetju, na armaturi ima še vse italijanske napise, za varovalke, smernike, luči, tudi deklaracijska tablica je alfa romeo. Je tudi originalne, sinje modre barve.

Imam tudi litostrojsko: Ta je bila prva generacija narejenih (sestavljenih) v Sloveniji, deli so bili francoski, vozila pa sestavljena v ljubljanskem Litostroju. Med njimi je tudi prva GTL-ka, z novejšim motorjem, z opremo TL-a. Med TL-kami so navadne in francoske, ki še ni bila 'special', torej obstaja več teh različic.

Katrca z največ kilometri: Imam jo že kar nekaj časa, naredila pa je častitljivih – 950 000 kilometrov.


r4yellowRumena katrca: To so že v takratnem IMV-ju tako prebarvali. Eden od delavcev je narobe prepisal kodo barve in so jo namesto rdeče prebarvali rumeno. Ta katrca je popolnoma originalna, ima še prve gume.
Vsaka je nekaj posebnega, če ne drugega, izstopa pa po barvi.

Večje povpraševanje v tujini kot doma

Za katrce je vedno večje povpraševanje iz drugih držav, pri nas zaenkrat tega še ni toliko. Največ jih kupujejo v Belgiji, Angliji, Franciji, Italiji...  Cena se giblje od 1.200 do 13.000 € za popolnoma obnovljene katrce, kot je npr. moja rumena, ki je kot nova.

Nov avtomobil bi zamenjal za še več katrc

S katrcami se vozim vsak dan, drugega avtomobila ne maram, ker ni tako preprost, vzdržljiv. Pri novih avtomobilih mi ni všeč, da ne slišiš motorja, ne veš, kaj se z njim dogaja. Vožnja je preveč umirjena, ne veš, kaj se dogaja s podvozjem in nimaš občutka, kako voziti. Taka vožnja me ne fascinira. Če bi mi nekdo podaril nov avto, bi ga prodal in kupil še več katrc. Pred časom sem dejal, da novega avta nočem. Še vedno sem tega mnenja, če me kdo vpraša, kot me je Damjana Peternelj.

Novega avta še vedno nočem:


Tudi drugod po Evropi, kolikor sem se zanimal, ni tako zavzetega zbiralca, da bi imel kar 53 katrc. Imajo jih po 5, več ne.

S katrco na avtocesto?

Registrirane imam kar 4 katrce, s katerimi se vozim v službo in po opravkih.

Kaj pa s katrco na avtocesto?


Kaj pa kakšna slabost katrc?

Kot strasten ljubitelj težko sploh najdem kakšno…